БІЛКИ (тваринні та рослинні)
Тваринні джерела:
– Куряче філе, індичка, перепілка
– Яловичина (пісна), телятина
– Куряча печінка, яловича печінка
– Біла риба (хек, дорадо, тріска), лосось, скумбрія
– Креветки, кальмари, мідії
– Яйця (до 1 жовтка/день, білки без обмежень)
Рослинні джерела (для різноманіття, не як база):
– Тофу, темпе
– Нут, сочевиця (обмежено, не на вечерю)
– Чіа, насіння гарбуза (додаються до страв як доповнення)
ЖИРИ (нативні, корисні)
Олії:
– Оливкова (для термічної обробки)
– Лляна (тільки холодне використання)
– Олія гарбуза
– Кокосова (обмежено, іноді на сніданок)
Продукти:
– Авокадо
– Насіння льону, гарбуза, кунжуту
– Волоський горіх, мигдаль, фундук (до 10–15 г/день)
СКЛАДНІ ВУГЛЕВОДИ (в обід/сніданок)
Крупи:
– Гречка
– Кіноа
– Пшоно
– Булгур
– Перлова (іноді)
– Овес цільний/пластівці (не солодкий, не на вечерю)
Овочеві вуглеводи:
– Батат
– Гарбуз
– Буряк
– Морква
– Картопля (відварна, запечена, до 100 г, не смажена)
Хліб/альтернатива:
– Цільнозерновий хліб із насіння (1 скибка)
– Безглютеновий хліб із льону/гречки
– Галети гречані (1–2 шт)
ОВОЧІ (всі види)
Зелені:
– Рукола, шпинат, салатні мікси
– Броколі, цвітна капуста, брюссельська
– Огірок, селера, петрушка, кріп, кінза
– Кабачок, цукіні
Кольорові/крохмалисті (контрольовано):
– Морква, буряк (до 150 г)
– Гарбуз, батат (в обід)
Додатково:
– Помідори (не більше 1/день через кислотність)
– Перець болгарський (можна)
– Капуста свіжа, тушкована
– Стручкова квасоля, зелений горошок (в обід)
ФРУКТИ (лише вдень, після обіду або після сніданку)
– Банан, виноград, інжир, манго, диня (високий глікемічний індекс) - краще ні
ЯГОДИ (ідеально для гормонального балансу)
– Чорниця
– Смородина
– Малина
– Ожина
– Журавлина
– Полуниця
Форма:
– Свіжі або заморожені
– До 100/150 г/день
– Додавати до обіду або як частину сніданку