- Яловичина (вирізка) – 150 г
- Цибуля ріпчаста - 1 шт.
- Печериці - 50 г
- Сметана - 3 ст. л. 21%
- Оливкова олія - 1 ст.л.
М'якуш яловичини вимити і нарізати тонкими шматочками. На сковороді розігріти 2 столові ложки оливкової олії та обсмажити м'ясо на великому вогні протягом 5-ти хвилин. Перемішувати не більше 2-х разів, бажано, щоб м'ясо злегка підрум'янилося. Печериці дрібно нарізати. Цибулю очистити і нарізати півкільцями. Обсмажити цибулю на оливковій олії 4-5 хвилин. До цибулі додати гриби, перемішати і обсмажувати до випаровування рідини, періодично помішуючи, приблизно 5-7 хвилин. Додати до овочів обсмажене раніше м'ясо. М'ясо залити сметаною, перемішати, додати сіль та чорний мелений перець. Вилити 2 склянки гарячої води, ще раз перемішати, накрити кришкою та залишити тушкуватись на 30 хвилин.
Кисло-солодкий салат- Огірок – 40 г
- Морква - 40 г
- Перець болгарський – 40 г
- Ріпчаста цибуля - 20 г
- Свіжа зелень – за смаком
Заправка:
- Оливкова олія – 1 ч.л.
- Оцет винний – 1 ч.л.
- Сік лимона – 1 ч.л.
- Сіль – до смаку
- Рисовий оцет або інший фруктовий 3-6% 0,5 ч.л.
- 1 зубчик часнику або часникового порошку
- Спеції за смаком
Додатково на вибір:
- Кунжут - за смаком 10 г
- Горіхи – за смаком 10 г
- Насіння льону – за смаком 10 г
1. Для першої частини заправки поєднайте оливкову олію, оцет, лимонний сік.
Додайте спеції – сіль, часник та (або) часниковий порошок, сушену зелень, якщо використовуєте. Збийте. Половину огірків, зелень, солодкий перець, ріпчасту та (або) зелену цибулю наріжте невеликими шматочками. Додайте підготовлену заправку і все добре перемішайте. На цьому етапі потрібно дати салату трохи настоятися. Щодовше він настоюватиметься, тим інтенсивніший та якравіший буде його смак.
За вашим бажанням можна залишати салат і на ніч у холодильнику, але я зазвичай настоюю 25-30 хвилин.
2. Моркву та другу половину огірків наріжте тонкими довгими стрічками. Можна скористатися спеціальною теркою або овочечисткою. Це більше для естетики, плюс довгі стрічки моркви та огірка можна накручувати під час їжі на вилку або палички на кшталт локшини. Для солодкої заправки додайте рисовий оцет або фруктовий.
3. З'єднайте салат, морквяні та огіркові стрічки. Додайте оцтову заправку і все добре перемішайте. Додайте при потребі ще спецій до смаку. Моя особиста рекомендація: прикрасити салат горіхами або кунжутом, насінням.