2. НадНИРКОВИЙ тип
У людей з таким типом статури активніше працюють надниркові залози і переважає чоловічий гормон - андроген.
Особливості тілобудови:
  • масивні широкі плечі
  • широка грудна клітина
  • товста шия (при надмірній вазі - коротка)
  • талії майже не видно
  • тулуб однаковий у всіх місцях (без прогинів)

Ознаки типу:
Ти дуже енергійна(-ий), любиш владу та контроль, вмієш працювати, чудово вирішуєш "надзвичайні" завдання.
Хоча часто буваєш настільки активною, що іноді хочеш більше, ніж можеш. Крім того, ти часто буваєш впертою і можеш легко вийти з себе.
Надлишок андрогену призводить до того, що жир з'являється на спині, грудях та в зоні живота.

І жінкам і чоловікам, із такою залозою, що домінує складно скинути вагу без режиму харчування та фізичних навантажень.
Типи навантажень, що рекомендуються:
  • їзда на велосипеді
  • спортивна ходьба
  • ЛФК
  • аеробний тренінг
А от від силових тренувань краще відмовитися.
Надмірне вироблення андрогену провокує вживання насичених жирів, спиртного та солі, тому жінкам з наднирковим типом фігури потрібно збільшити в раціоні кількість клітковини і не тільки.

Продукти, які ми використовуватимемо цього тижня (невелика шпаргалка для закупів в магазині):
  • Яйця курячі або перепелині
  • Риба (лосось, форель, сьомга, скумбрія) - тільки жирні сорти риби!!!!
  • Курка (стегна, ніжки, крила)
  • Свинина
  • Яловичий язик
  • Яловича печінка
  • Яловичина
  • Горіхи (смажені та сирі)
  • Авокадо
  • Томати
  • Огірки
  • Зелений листовий салат (будь-який на ваш смак)
  • Морква
  • Цибуля
  • Оливкова олія (extra Virgin - для салатів, рафінована оливкова олія - для приготування основних страв)
  • Фрукти (мандарин, ківі, яблука, апельсин, шарон)
МЕНЮ
Варіанти сніданків
Омлет із шинкою
  • Шинка 100 г
  • Помідор 1 шт.
  • Тертий сир 30 г
  • Оливкова олія 2 ч.л.
  • Гілочка петрушки 2 шт.
  • Сіль, перець чорний мелений до смаку
  • Молоко 30 мл
  • Яйця 3 шт.

1. Підготуйте інгредієнти.
2. Помідори та шинку наріжте кубиками.
3. У мисці збийте яйця, влийте туди молоко, додайте тертий сир, перемішайте.
4. Розігрійте в сковороді оливкову олію, обсмажте помідори та шинку, додайте яєчну суміш, посипте зверху подрібненою петрушкою, посоліть і поперчіть, готуйте під кришкою 5-7 хв.
Гарячий сендвіч із омлетом та підпеченим болгарським перцем
  • 2 шматки хліба Vito Grano (або іншого, кількість вуглеводів, не більше, ніж 40г/100 г ваги)
  • 1 маленький солодкий червоний перець
  • 2 великі яйця
  • 30 г жирних (20–30%) вершків
  • 20 г пармезану або іншого твердого сиру
  • 10 г розтопленого вершкового масла
  • сіль, свіжомелений чорний перець

1. Розріжте болгарський перець уздовж, видаліть серцевину з перегородками. Змастіть перець олією і покладіть на сковорідку. Смажте перець 3-4 хв.
2. Розріжте хліб упоперек на дві рівні частини. Потім наріжте навпіл, щоб хліб можна було розкрити як книгу. Видаліть більшу частину м'якоті, вона не знадобиться. Змастіть хліб з обох боків вершковим маслом.
3. Збовтайте яйця з сіллю та вершками. Розтопіть в сковороді масло і підсмажте омлет-скрембл, нехай яйця залишаться ніжними і не пересушеними, а форма у них може бути яка завгодно.
4. Викладіть омлет у хліб, поперчіть, зверху викладіть підпечений перець (його краще тонко нарізати), зверху сир. Накрийте другим шматочком, покладіть на сковороду і смажте до рум'яної скоринки, приблизно 3 хв.
Легкий англійський сніданок
  • 3 яйця
  • 1 середній помідор
  • 3 великих печериці
  • 4 ст.л. молока
  • вершкове масло та оливкова олія
  • сіль, свіжомелений перець
  • гірчиця для подачі
  • 2 шматки хліба Vito Grano (або іншого, кількість вуглеводів, не більше, ніж 40г/100 г ваги)

1. Розігрійте сковороду, налийте оливкову олію
2. Від печериць приберіть ніжки, капелюшки наріжте товстими довгими скибочками, покладіть на сковорідку посоліть і поперчіть.
3. Розріжте помідори впоперек і навпіл, покладіть на сковорідку зрізом вгору, посоліть і поперчіть.
4. Поруч з помідорами та грибами покладіть хліб. Злегка збризкайте все оливковою олією і залиште на вогні на 3-4 хв. Хліб та гриби потрібно один раз перевернути.
5. Одночасно збийте яйця з молоком, сіллю та перцем до однорідності. Додайте приблизно 1 ст. л. вершкового масла, нарізаного шматочками, і вилийте в каструльку з товстим дном і антипригарним покриттям. Поставте на невеликий вогонь і готуйте, постійно перемішуючи лопаткою
6. Викладіть на підігріті тарілки хліб, на хліб викладіть яйця. Зверху помідори та гриби.
Варіанти обідів
Курячі ніжки, запечені з баклажанами, волоськими горіхами та гранатом (об'єм порції 300 г)
  • Курячі стегна без кістки та шкіри 220 г
  • 2 ст.л. гранатового соку (натурального, можна купити у грузинів на розлив)
  • 1 ч.л. оливкова олія
  • 2 зубчики часнику
  • цибуля ріпчаста 50 г
  • баклажан або кабачок нарізати дрібними кубиками
  • 30 г граната, очистити та розібрати на зерна
  • зелень (кріп чи петрушка) 10 г
  • рукола або будь-яка інша зелень 80 г

1. Розігріти духовку до 200 ° C. Курячі ніжки покласти у форму для запікання, збризкати гранатовим соком. Посипати сіллю, перцем та корицею, залити невеликою кількістю оливкової олії. Додати часник, цибулю, баклажани, горіхи та перемішати.
2. Накрити форму для запікання фольгою (кришкою) і поставити в духовку та запікати 30 хвилин. Потім зняти фольгу та запікати наступні 15-30 хв. (у мене приблизно 30 хв).
3. Форму вийняти з духовки, видавити часник. Подавати, посипавши зернами граната, зеленню та прикрасити листям руколи.
Бефстроганов із яловичини з грибами 200 г + салат кисло-солодкий 100-150 г
(загальний об'єм порції 300-350 г)
  • Яловичина (вирізка) – 150 г
  • Цибуля ріпчаста - 1 шт.
  • Печериці - 50 г
  • Сметана - 3 ст. л. 21%
  • Оливкова олія - 1 ст.л.
М'якуш яловичини вимити і нарізати тонкими шматочками. На сковороді розігріти 2 столові ложки оливкової олії та обсмажити м'ясо на великому вогні протягом 5-ти хвилин. Перемішувати не більше 2-х разів, бажано, щоб м'ясо злегка підрум'янилося. Печериці дрібно нарізати. Цибулю очистити і нарізати півкільцями. Обсмажити цибулю на оливковій олії 4-5 хвилин. До цибулі додати гриби, перемішати і обсмажувати до випаровування рідини, періодично помішуючи, приблизно 5-7 хвилин. Додати до овочів обсмажене раніше м'ясо. М'ясо залити сметаною, перемішати, додати сіль та чорний мелений перець. Вилити 2 склянки гарячої води, ще раз перемішати, накрити кришкою та залишити тушкуватись на 30 хвилин.


Кисло-солодкий салат
  • Огірок – 40 г
  • Морква - 40 г
  • Перець болгарський – 40 г
  • Ріпчаста цибуля - 20 г
  • Свіжа зелень – за смаком
Заправка:
  • Оливкова олія – 1 ч.л.
  • Оцет винний – 1 ч.л.
  • Сік лимона – 1 ч.л.
  • Сіль – до смаку
  • Рисовий оцет або інший фруктовий 3-6% 0,5 ч.л.
  • 1 зубчик часнику або часникового порошку
  • Спеції за смаком
Додатково на вибір:
  • Кунжут - за смаком 10 г
  • Горіхи – за смаком 10 г
  • Насіння льону – за смаком 10 г

1. Для першої частини заправки поєднайте оливкову олію, оцет, лимонний сік.
Додайте спеції – сіль, часник та (або) часниковий порошок, сушену зелень, якщо використовуєте. Збийте. Половину огірків, зелень, солодкий перець, ріпчасту та (або) зелену цибулю наріжте невеликими шматочками. Додайте підготовлену заправку і все добре перемішайте. На цьому етапі потрібно дати салату трохи настоятися. Щодовше він настоюватиметься, тим інтенсивніший та якравіший буде його смак.
За вашим бажанням можна залишати салат і на ніч у холодильнику, але я зазвичай настоюю 25-30 хвилин.
2. Моркву та другу половину огірків наріжте тонкими довгими стрічками. Можна скористатися спеціальною теркою або овочечисткою. Це більше для естетики, плюс довгі стрічки моркви та огірка можна накручувати під час їжі на вилку або палички на кшталт локшини. Для солодкої заправки додайте рисовий оцет або фруктовий.
3. З'єднайте салат, морквяні та огіркові стрічки. Додайте оцтову заправку і все добре перемішайте. Додайте при потребі ще спецій до смаку. Моя особиста рекомендація: прикрасити салат горіхами або кунжутом, насінням.
Печінка по-строганівськи 200 г + японський салат з огірків 100 г (загальний об'єм порції 300 г)
  • Печінка яловича - 150 г
  • Помідор - 50 г
  • Цибуля ріпчаста - 30 г
  • Сметана - 2 ст. л. 21%
  • Кріп - 30 г
  • Олія оливкова-1 ст. л.
  • Сушений базилік - 1 ч. л.
  • Сіль - 1,5 ч. л.
  • Чорний мелений перець - за смаком

Печінку вимити та очистити від плівок. Нарізати невеликими шматочками. Я спочатку ріжу печінку, а потім очищаю від плівок. Помідор облити окропом та зняти шкірку, нарізати шматочками середнього розміру. Цибулю нарізати чвертькільцями. У сковороду влити оливкову олію і обсмажити печінку на сильному вогні 5-7 хвилин, помішуючи. Додати помідори та цибулю, зменшити вогонь до середнього та готувати, помішуючи ще 5 хвилин до того, поки утвориться сік. Поверх м'яса рівномірним шаром всипати 2 столові ложки борошна та викласти 2 ложки сметани.
Перемішати все, що є на сковороді. Додати 1,5 чайні ложки солі, приправити чорним меленим перцем (на смак), також можна додати базилік. Ще раз перемішати. Влити 1-1,5 склянки води. Ще раз перемішати, накрити кришкою і залишити на вогні приблизно 10 хвилин. Наприкінці тушковану яловичу печінку присипаємо дрібно порізаним кропом. Додайте заправку. Перемішайте і посипте підсмаженим насінням кунжуту.


Японський салат з огірків
  • Огірок – 80 г
  • Сіль – за смаком
  • Соєвий соус – 1 ч.л.
  • Оцет рисовий або білий винний – 1 ч.л.
  • Кунжут смажений - за смаком
Додатково:
  • Корінь імбирю – за смаком
  • Водорості вакам - за смаком
  • Кунжутне або оливкове масло – за смаком
Огірки наріжте дуже тонко. Попередньо повністю або частково видаліть шкірку, якщо використовуєте товстошкірі огірки. Додайте до шматочків огірка сіль і добре перемішайте. Залишіть на кілька хвилин, щоб огірки пустили сік. Тим часом приготуйте заправку для салату. Змішайте соєвий соус, оцет і добре перемішайте. Додайте за бажанням натертий імбир, водорості вакамі та кунжутну олію. Я віддаю перевагу імбиру, він надає смаку яскравих, трохи пекучих ноток. З огірків злийте сік, що виділився. Промийте холодною водою і відіжміть.
Варіанти вечерь
Лосось, запечений у духовці 150 г + салат з авокадо 150 г (загальний об'єм порції 300 г)
  • Лосось - 180 г
  • Цибуля ріпчаста - 2 шт.
  • Сметана - 0,5 л 15%
  • Кріп – 0,5 пучка
  • Часник - 3 зубчики
  • Перець білий - за бажанням
Рибу почистимо і наріжемо на порційні шматки. Кріп, часник і сметану помістимо в чашу подрібнювача та подрібнимо. Додамо сіль, перець та сметану і ще раз перемішаємо. У форму для запікання викладемо половину нарізаної цибулі. Викладемо лосось і ту половину нарізаної цибулі, що залишилася, зверху на риби, залиємо заправкою.
Поставимо все в духовку на 190 градусів на 40 хвилин.


Салат з авокадо

  • Авокадо 30 г
  • Половина лайма
  • Оливкова олія 1 ч.л.
  • Кедрові горіхи 10 г
  • Перець чорний мелений
  • Помідор Черрі 50 г
  • Рукола або будь-яка зелень за смаком 40 г
  • Сіль за смаком
  • Шпинат 30 г
Авокадо очистити та нарізати кубиками, помідори розрізати на 2-4 частини. Зелень добре промити, обсушити і порізати. З'єднати авокадо, помідори, руколу та шпинат, додати кедрові горіхи і трохи соку лайма, дрібку солі та перцю, та оливкову олію. Акуратно перемішати салат. Готово.
Скумбрія, запечена у фользі (загальний об'єм порції - 200 г)
  • Скумбрія - 180 г
  • Яйце куряче - 1 шт
  • Лимон - 1/3 шт
  • Сир Пармезан - 30 г
  • Зелень кропу - 20 г
  • Гірчиця - 0,5 чайної ложки
  • Сіль - 1 чайна ложка
  • Чорний мелений перець - за смаком

Розрізати черевце і видалити нутрощі. Відрізати зайві плавці. По боках рибини зробити 3-4 глибоких перпендикулярних надрізи ножем. Посолити та поперчити скумбрію за смаком. Лимон добре вимити і натерти на дрібній тертці 1/3.
Саме так ми отримаємо стружку з його цедри. Твердий сир натерти на тертці. Подрібнити кріп. Куряче яйце відварити і дрібно порізати. Цедру лимона, сир, яйце та зелень скласти у глибоку тарілку. Збризкати рештою третини лимона, додати 0,5 чайної ложки гірчиці і 0,5 чайної ложки солі. Перемішати всі інгредієнти в тарілці. Рибу профарширувати отриманою сумішшю та загорнути у фольгу. Загорнуту у фользі скумбрію покласти у форму для запікання і випікати в духовці, при температурі 180 градусів, 40-50 хвилин.
Буженина в рукаві для запікання 180 г + Салат із мікрозелені з помідорами 100 г (загальний об'єм порції 280-300 г)
  • Свинина (вирізка, окіст) - 250 г
  • Перець чорний горошком – 10 шт.
  • Перець чорний мелений - 0.5 ч.л.
  • Вода - 1 л
  • Сіль – 3 ч.л.
  • Лавровий лист - 2-3 шт.
  • Часник - 8-10 зубчиків

У каструлю налити воду, покласти в неї перець горошком та мелений перець, лавровий лист і всипати сіль.
Поставити на газ, довести до кипіння та кип'ятити 5 хвилин. Зняти з вогню і перелити воду в миску, де маринуватиметься м'ясо. Вода має повністю охолонути.
Потім у цю воду покласти вимитий шматок м'яса і залишити його маринуватися не менше, ніж на три години. Я мариную всю ніч. Після цього м'ясо вийняти з маринаду, обсушити серветками та натерти м'ясною приправою. За бажанням можна нашпигувати м'ясо часником. М'ясо покласти в рукав для запікання та зав'язати із двох сторін. Зверху зробити 2-3 проколи голкою для того, щоб вийшла пара. Поставити м'ясо в холодну духовку та виставити температуру 180 градусів. Запікати 1 годину. Потім м'ясо трохи остудити, злити м'ясний сік. Після того, як повністю охолоне, покласти в холодильник.


Салат із мікрозелені з помідорами
  • Кунжут 1 г
  • Оливкова олія 1 ч.л.
  • Мікрозелень 40 г
  • Помідор Черрі 70 г
  • Прованські трави за бажанням

Для приготування вам знадобиться салат із мікрозелені, помідори чері, сир Моцарелла, оливкова олія, прованські трави та насіння кунжуту для того, щоб прикрасити салат.
Підготуйте мікрозелень (40 г). Зазвичай, вона продається в упаковках, вже готова до вживання. Мікрозелень перекласти в чашу салатника. Помідори чері (70 г) промити та обсушити. Порізати помідори навпіл. Половинки помідорів викласти в салатник із мікрозеленню. Салат приправити прованськими травами (1 г) та заправити оливковою олією (1 ст. л.). Перед подачею прикрасити салат насінням кунжуту
Made on
Tilda