6. ПечІНКОВИЙ тип
Живіт, який випирає і схожий на «баскетбольний м'яч» відрізняє представників (найчастіше чоловіків) печінкового типу тіла від всіх інших типів.

Причина специфічної форми живота - асцит, скупчення рідини у животі.
Причина: зниження очисної функції печінки та скупчення у ній багатьох токсинів. Але це не жир, а, радше, рідина і при пальпації живіт зазвичай не м'який, а пружний.

Перша стадія - це зазвичай просто збільшення ваги та легке «випинання живота». Згодом, через збільшення рідини та здавлювання діафрагмального нерва, періодично, з'являється біль у правому плечі та скутість у попереку, найчастіше вранці. У цей час доби, люди печінкового типу дуже дратівливі.

Для представників печінкового типу характерний потяг до смаженої у фритюрі білкової їжі, наприклад, хрусткі курячі крильця.
На пізніших стадіях ця пристрасть стає непереборною і супроводжується підвищеним апетитом.
Це відбувається через нездатність печінки абсорбувати необхідні для організму жири. Внаслідок їхнього дефіциту виникає сухість і подразнення шкірних покривів, проблеми з травленням та підйом рівня «поганого» холестерину і підвищення артеріального тиску.

Характерні симптоми печінкової недостатності:
  • Біль або важкість у правій плечовій зоні
  • Тиск та відчуття здуття під правим ребром
  • Проблеми жовчного міхура
  • Високий рівень холестерину
  • Темна сеча, особливо вранці
  • Набряки долонь
  • Відчуття жару в тілі та в нижніх кінцівках, особливо вночі
Рекомендовані продукти

  • Всі хрестоцвіті овочі: броколі, капуста Кале, брюссельська капуста, і вся інші види капусти, її вживають як гарнір
Якщо після вживання хрестоцвітих овочів ви відчуваєте або бачите здуття, обов'язково додавайте морські водорості в салати.
  • М'ясо (з мінімальною кількістю жирів) - іноді можна вживати жирні видіи м'яса, але не частіше ніж 1-2 рази на тиждень.
Варити, пропарювати або тушкувати продукти.

  • Біла морська нежирна риба
  • Морепродукти
  • Злаки (крупи, тільки зранку з овочами)

Фрукти:
  • Яблука
  • Мандарини
  • Апельсини
  • Ківі
  • Банан
  • Грейпфрут
  • Помело
МЕНЮ
Варіанти сніданків
Зерновий сендвіч з авокадо та Філадельфією + кіноа з вершковим маслом 100 г
  • Авокадо - 40 г
  • Хліб низьковуглеводний - 1 шматочок
  • Салат Ромен - декілька листочків
  • Томати - 20 г
  • Сіль
  • Оливкова олія

Хліб обсмажте в тостері або на сковороді з олією. На скибочку хліба намажте Філадельфію, потім шарами викладайте листя салату та авокадо, філе лосося, ще трохи томатів.
Запіканка 70 г + Відварний булгур 100 г + Варені яйця або яйця пашот 2 шт. + Персик
  • Сир 5% та 9% жирності, кожного по одній упаковці 450 г
  • Яйця 3 шт.
  • Сметана 20%
  • Цукрозамінник еритрол за смаком

1. Сир, по 1 упаковці 5% і 9% жирності, змішати між собою, збиваючи блендером, додаємо 1 яйце, продовжуємо збивати блендером, додаємо еритрол, все пробуємо на смак.
2. Розігріваємо духовку на 180%, викладаємо у скляну форму всю суміш із сиру та яєць, не змащуючи форму олією.
3. Після цього зверху все змащуємо тонким шаром сметани.
4. Запікаємо 30 хвилин.
Булгур з курагою та апельсином + яйця пашот (об'єм порції - булгур 80-100 г та яйця пашот 2-3 шт.)
  • Булгур 60 г
  • Вершкове масло 17 г
  • Курага 25 г
  • Апельсинові цедри 1-2 ч.л.
  • Апельсиновий сік 25 мл
  • Вода 140 мл
  • Сіль гімалайська - дрібка
  • 2 яйця

1. Булгур попередньо промити. Розтопити масло в каструльці, всипати крупу. Готувати хвилинку, помішуючи. Додати нарізані шматочки кураги, сіль, перемішати.
2. Влити сік і додати цедру апельсина, дати їй 2 хвилини покипіти. Влити воду. Готувати на середньому вогні 15-17 хвилин. Кілька разів за цей час перемішати. Вимкнути плиту, дати настоятися 10 хвилин під кришкою.
3. Відварити 2 яйця пашот. У широкій каструлі закип'ятіть воду, додайте трохи солі і 1 ст. л. оцту. Яйце обережно розбийте в неглибоку миску, щоб не пошкодити жовток. Однією рукою перемішуйте киплячу воду в каструлі, щоб утворилася «воронка». Іншою рукою обережно вилийте в неї розбите яйце з миски. Варіть яйце на слабкому вогні приблизно 2 хвилини, потім дістаньте яйце ложкою та обсушіть на паперовому рушнику.
Варіанти обідів
Грецький салат 220 г + консервований тунець 170 г
  • 1 зубчик часнику
  • 1 помідор
  • 1 ч.л. лимонного соку
  • 1/4 ч.л. морської солі
  • 1/4 головки червоної цибулі
  • 100 г сиру Фета
  • 40 г маслин без кісточки
  • 1/4 ч.л. свіжомеленого перцю
  • 1/2 шт. огірка
  • 1 ч.л. оливкової олії
  • 1/2 ч.л. сушеного орегано

1. У невеликій банці змішайте оливкову олію, лимонний сік, подрібнений часник, сіль, перець і орегано. Накрийте кришкою і добре струсіть, щоб перемішалося.
2. У велику миску викладіть нарізані невеликими частинками помідори, нарізаний напівкруглими шматочками огірок, нарізану тонкими кільцями червону цибулю, нарізаний тонкими смужками зелений перець, нарізану кубиками фету і
маслини.
3. Перед подачею полийте заправкою, акуратно перемішайте і посипте зверху свіжомеленим чорним перцем.
Дорадо, запечена в сметані та броколі
  • 200 г дорадо
  • Лимон 1 часточка
  • Броколі 100 г
Для соусу:
  • Сметана 21% 70 г
  • Гірчиця 1 ст.л.
  • 1 зубчик часнику
  • 1 ч.л. лимонної цедри
  • 1 ст.л. лимонного соку
  • Сіль та перець за смаком

1. У формочки покласти, порізану на великі шматки рибу та броколі.
2. У маленьку кастрюлю, ківш або емальовану миску покласти гірчицю, сметану, цедру та сік лимона, часник натерти на дрібній тертці. Готувати на середньому вогні, помішуючи, аж поки соус не стане однорідним. Це приблизно 5 хвилин. Якщо варити довше, то соус буде більш густим
3. Вилити соус у форму. Поставити запікатися у духовку на 20 хвилин на 200 градусів. Посипати ароматною петрушкою перед подачею.
Курка запечена 220 г + цвітна капуста в яйці 100 г
  • Курка філе/ніжки/крила 200 г
  • Аджика 1 ст.л.
  • Паприка до смаку
  • Перець, сіль, спеції за смаком
1. Філе краще поділити на 4 частини, спину на 2-3. Крила та ніжки можна запікати цілком. Стегна, якщо вони великі, то розрізати
2. Викласти м'ясо в миску та додати 1 ст.л. аджики. Додати паприку та інші спеції. Все ретельно перемішати і добре розділити на шматочки.
3. Ввімкнути духовку та прогріти її до 200 градусів. Поки духовка гріється, курку треба залишити в мисці з маринадом при кімнатній температурі.
4. Викласти курку у форму, змащувати її олією не обов'язково. Залишки соусу в мисці до курки не додавати. Випікати при 200 градусах приблизно 30 хвилин до появи золотистої скоринки.
5. Додати до курки залишки маринаду та залишити в духовці ще на 10 хвилин.
6. Смачна дієтична курка з хрусткою скоринкою готова.


Цвітна капуста в яйці
  • Цвітна капуста (Свіжа або заморожена) - 200 г
  • Яйця - 2 шт.
  • Вершкове масло - 15 г
  • Сіль за смаком
  • Вода - 1.5 л
  • Перець гострий мелений: за смаком
1. Для приготування капусти в яйці можна використовувати як свіжу цвітну капусту, так і заморожену. Але останню не слід заздалегідь розморожувати, її починаємо готувати, як дістали з морозильної камери. А свіжу потрібно вимити під проточною водою та розібрати на суцвіття.
2. У каструлю налийте холодну воду з-під крана. Додайте цвітну капусту і поставте варитись на середній вогонь.
3. Щойно вода закипить, додайте сіль та варіть ще п'ять хвилин. Капусту відкиньте на друшляк, нехай стече зайва вода, тому що нам потрібно буде капусту обсмажити. Якщо суцвіття будуть надто вологими, вони тушитимуться, а не обсмажуватимуться.
4. Яйця вимийте під проточною водою і розбийте в миску. Туди ж додайте дрібку солі і виделкою збийте до утворення легких бульбашок, просто щоб сіль розчинилася, а білок і жовток добре з'єдналися.
5. Сковороду з антипригарним покриттям розігрійте на сильному вогні. Додайте вершкове масло і зменшіть вогонь до середнього.
Саме вершкове масло значно збагатить смак цієї страви. Викладіть у сковороду суцвіття капусти і обсмажуйте їх протягом кількох хвилин на середньому вогні, не накриваючи кришкою, щоб капуста не дуже сильно розварилася.
6. Влийте в сковороду яєчну суміш і відразу перемішайте все лопаткою, щоб яйця не перетворилися на омлет. Готуйте ще п'ять хвилин на середньому вогні, постійно помішуючи страву, щоб вона не пригоріла. Як правило, цього часу достатньо, щоб яйця приготувалися. Але, звичайно, плити у всіх різні, тому орієнтуйтеся саме на свою.
7. Яєчна суміш повинна побіліти і стати пружною, але ніяк не вологою. Перед подачею поперчіть страву до смаку.
Варіанти вечерь
Індичка + Салат з капусти
  • Філе стегна індички - 200 г
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста - 1 шт.
  • Перець болгарський – 1 шт.
  • Часник - 2 зубчики
  • Олія оливкова - 1ст. л.
  • Чорний перець горошком – 6-8 шт.
  • Базилік сушений – 1 ч. л.
  • Сіль - 0.75-1 ч. л.
  • Чорний мелений перець - за смаком
  • Індичка корисне, дієтичне та дуже смачне м'ясо, особливо якщо готувати його правильно
1. М'ясо вимити і нарізати невеликими шматочками.
2. Розігріти оливкову олію на сковороді і викласти м'ясо індички шматочок за шматочком, так, щоб вони рівномірно розподілилися по поверхні. Обсмажувати на великому вогні, не перемішуючи 3-4 хвилини, потім перемішати та смажити ще 3 хвилини.
3. Дрібно нарізати цибулю, моркву натерти на великій тертці. Солодкий перець очистити від насіння та дрібно нарізати.
4. Овочі протушкувати на сковороді окремо від м'яса.
Поступово: спочатку цибулю 3 хвилини, потім додати моркву та обсмажувати ще 3 хвилини. Вкінці солодкий перець, перемішати і готувати ще 5 хвилин.
5. До овочів додати тушковане м'ясо, поперчити. Додати чайну ложку солі без гірки, чорний перець горошком, базилік та дрібно порізаний часник. Все добре перемішати і обсмажувати на середньому вогні приблизно 5 хвилин. Одночасно закип'ятити у чайнику воду. Влити в сковороду 1 склянку окропу. Перемішати, зменшити вогонь, накрити кришкою і залишити тушитись на 25 хвилин.


Салат з капусти
  • 100 г капусти білокачанної
  • 1 шт. моркви
  • 1 ст.л. (3%) оцту
  • 1 ст.л. оливкової олії
  • 1/2 – 1 ч.л. солі
1. З качана капусти зняти верхнє листя, тонко його нашаткувати - дуже важливо нарізати капусту тоненько.
2. Викласти капусту в каструлю, пом'яти трохи руками, всипати сіль і влити оцет, перемішати, поставити на гарячу плиту і прогріти, помішуючи 2-3 хв, потім зняти з плити.
3. Промити та очистити моркву, потерти на корейській або великій тертці, також можна і на дрібній.
4. У капусту, що остигла, всипати моркву, перемішати все, вилити оливкову олію і салат готовий.
Куряче філе в соєво-томатному маринаді
  • Куряче філе - 200 г (1 шт.)
  • Цибуля ріпчаста - 70 г (0,5 шт.)
  • Морква - 80 г (1 шт.)
  • Соєвий соус - 1 ст. ложка
  • Часник - 2 зубчики
  • Коріандр мелений - 0,5 ч. ложки
  • Перець червоний мелений гострий - 0,1 ч. ложки за бажанням
  • Сіль - 0,5 ч. ложки
  • Олія оливкова - 1ст. ложки
  • Цибуля зелена (для подачі) - 1-2 пров

1. Змішайте в мисці соєвий соус, гострий мелений перець, коріандр, очищений і дрібно натертий часник.
2. Куряче філе наріжте невеликими кусочками приблизно 2х4 см. Викладіть курятину в готову суміш, перемішайте і поставте на 15-30 хвилин, щоб маринувалось.
3. Почищену цибулю наріжте тонкими четвертинками або напівкільцями, очищену моркву - невеликими шматочками.
4. Розігрійте в сковороді оливкову олію та обсмажте куряче філе з усіх боків приблизно 7-8 хвилин. Куряче філе трохи побіліє і присмажиться. Додайте в сковороду цибулю та моркву. Обсмажуйте все разом ще 5-6 хвилин, поки овочі не стануть м'якими. Потримайте на сковороді під кришкою на слабкому вогні ще 4-5 хвилин.
5. При подачі можна посипати страву подрібненою зеленою цибулею або петрушкою. Готується швидко і легко!
Запіканка з лосося та цвітної капусти
  • Цвітна капуста – 70 г
  • Сушений базилік - 1 ч.л.
  • Вершки – 70 мл
  • Вершкове масло 1 ст.л.
  • Сіль, свіжомелений чорний перець
  • Яйце – 4 шт.
  • Броколі – 70 г
  • Філе лосося - 150 г

1. Розігріти духовку до 200°С.
2. У великій каструлі закип'ятити воду, посолити та відварити броколі та цвітну капусту протягом 2-3 хвилин до напівготовності. Потім відкинути овочі на друшляк. Філе лосося нарізати шматочками завтовшки 1,5-2 см.
3. Приготувати соус: у глибокій мисці перемішати яйця з вершками. Добре збити суміш. Посолити, поперчити та додати базилік, перемішати.
4. Викласти відварену капусту та нарізану рибу в форму. Овочі залити соусом. Випікати у духовці протягом 20-30 хвилин; верх повинен зарум'янитися.
Made on
Tilda