5. Щитовидний тип
тиреоїдний тип
Тиреоїдний або щитовидний тип має безпосереднє відношення до щитовидної залози - ендокринного органу, який розташований на передній поверхні шиї. Щитовидній залозі належить провідна роль у процесі метаболізму (основного обміну речовин), оптимальний рівень якого підтримується завдяки тиреоїдним гормонам (гормонів щитовидної залози).

Дефіцит цих гормонів (гіпотиреоз) веде до уповільнення метаболізму та патологічних змін у всіх без винятку органах та системах.

Одним із основних проявів гіпотиреозу є суттєве уповільнення процесу спалювання жирів та затримка рідини в організмі. Тиреоїдний тип фігури, що відбиває цей процес, відрізняється надмірним накопиченням жиру, надлишки якого рівномірно розподіляються по всьому тілу, не маючи специфічної локалізації як в інших типах тілобудови.

Тиреоїдний тип можна розпізнати за такими характерними симптомами:
  • Відчуття хронічної втоми
  • Жирові відкладення по всьому тіла
  • Ломкість нігтів
  • Виснажене рідке волосся
  • Сухість шкіри
  • Холодні кінцівки
  • Депресія
  • Погіршення уваги та концентрації
  • Порушення менструального циклу

Тяга до вуглеводів не дозволяє людям тиреоїдного типу фігури використовувати низькокалорійні дієти як спосіб зниження ваги, а постійна втома і апатія припиняють будь-які спроби «розірвати» хибне коло за допомогою фізичних навантажень. Через те, що в них присутня харчова залежність та непереборний потяг до певних продуктів (хліб, борошно, шоколад, солодощі), для них варто складати індивідуальний раціон харчування, що включає альтернативні замінники з натуральних джерел.

Щодо фізичних навантажень, то для щитовидного типу рекомендується комплекс аеробних (інтенсивних) вправ. Однак, якщо ви відчуваєте слабкість і/або втому, краще відкласти їх на наступний день і заповнити час сном.
Варто зазначити, що максимальне спалювання жиру відбувається у фазі глибокого сну. Також, особливо на першому етапі програми, бажано не обтяжувати організм інтенсивним фізичним навантаженням, а сконцентруватися на забезпечення енергетичних ресурсів через меню, яке я для вас склала.
Рекомендовані продукти:
  • Глибоководні риби (лосось, макрель та сардини)
  • Кокосова олія, яка багата жирними кислотами
  • Водорості (келп, норі, дульче) - найкращі природні джерела йоду, які повинні бути в щотижневому раціоні при гіпотиреозі
  • Проросле насіння - лляне, конопляне і насіння чіа, бо вони забезпечують ALA (тип омега-3 жирної кислоти)
  • Кістковий бульйон з яловичини або курки , бо він містить необхідні мінерали (кальцій, магній, фосфор та кремній)
  • Фрукти та овочі - продукти з високим вмістом вітамінів, мінералів та антиоксидантів
МЕНЮ
ПЕРЕЛІК ПРОДУКТІВ ДЛЯ КУПІВЛІ:
  • Морська біла риба
  • Морепродукти (всі, які ви вживаєте)
  • Індичка
  • Кролик
  • Телятина
  • Яйця (перепелині та курячі)
  • Кисломолочний сир 5/9%

Овочі:
  • Томати
  • Морква
  • Шпинат
  • Селера

Зелені листові салати:
  • Ромен
  • Лолло-росо
  • Маш
  • Драгон
  • Аквіно
Чука (або морські водорості) – обов'язково вживати. У кожен салат необхідно додавати трохи (1-2 ч. л.) морських водоростей для того, щоб підвищувати йододефіцит.

Фрукти:
  • Апельсин
  • Мандарини
  • Банани
  • Яблука
  • Грейпфрут
  • Ягоди (вишня, смородина, лохина, чорниця, кавун, диня, ківі, абрикос, груша)
Вживаємо 150-200 г фруктів в одному прийомі їжі (сніданок або обід). Виберіть один із варіантів.
Головне не вживати фрукти ввечері і не в два прийоми їжі в один день: їмо або на сніданок або на обід!
Варіанти сніданків
Скрембл з козячим сиром
Цей скрембл – чудовий помічник у боротьбі з остеопорозом. Такий корисний ефект досягається завдяки вітаміну D, що є в курячих яйцях, який допомагає організму краще засвоювати кальцій з козячого сиру.

  • Яйця 3 шт.
  • Козячий сир 30 г
  • Червона цибуля 30 г
  • Вершкове масло 10 г
  • Сіль/Перець за смаком
  • Зелена цибуля за бажанням 20 г
1. Візьміть сковороду і розтопіть на повільному вогні вершкове масло. Червону цибулю дрібно наріжте і обсмажте протягом 5-7 хвилин, доки вона не стане м'якою.
2. Розбийте в сковороду яйця, додайте сіль і перець, і готуйте, постійно помішуючи, протягом трьох хвилин (поки скрембл по консистенції нагадуватиме кисломолочний сир).
3. Зніміть сковороду з вогню, додайте шматочки козячого сиру і дрібно нарізану зелену цибулю, і швидко перемішайте.

Це дуже смачно обов'язково додайте шматочок низьковуглеводного хліба (наприклад, Віто Грандо)
Сир зі сметаною та корицею
Кориця добре регулює рівень цукру в крові, сир - відмінне джерело білка і кальцію, а яблуко багате на вітаміни і мінеральні речовини.

  • Сир кисломолочний 5% 100 г
  • Сметана 20% 50 г
  • 1/4 чайної ложки меленої кориці
Викладаємо сир та сметану, присипаємо корицею + 100 г яблук
Сирники з кокосовою стружкою
  • 150 г сиру 5% - 9%
  • 1 яйце
  • 1 ст.л. кокосової стружки
  • 1 ч.л. оливкової олії
  • 30 г мигдального або кокосового борошна
Сир збити блендером або перетерти через сито. Додати яйця. Додати борошно, кокосову стружку. Ретельно перемішати. Сформувати сирники, перед цим, змочивши руки, а потім викласти сирники на розігріту сковороду з маслом. Обсмажити по 2-4 хвилини з кожного боку!
Варіанти обідів
Кижуч з овочами в духовці
  • Кижуч - 200 г
  • Помідор чері - 50 г
  • Морква - 50 г
  • Цибуля ріпчаста - 50 г
  • Сіль - 2-3 дрібки
  • Чорний мелений перець- 1-2 дрібки
  • Оливкова олія - 1 ч.л. (для змащування форми)

1. Частину риби промийте. Якщо потрібно, то видаліть луску, кісточки і ще раз промийте. Обсушіть паперовими серветками. Форму змастіть оливковою олією та викладіть на неї рибку шкірою вниз. Олія потрібна, щоб риба не припеклася до дна форми.
2. Очистіть цибулю і моркву, промийте їх разом із помідорами чері у воді. Наріжте великими шматочками і додайте до риби.
3. Розігрійте духовку до 180-ти градусів і покладіть в неі форму з рибою. Не потрібно додавати воду чи накривати форму фольгою чи пергаментним папером!
4. Запікайте рибу приблизно 25-30 хвилин до рум'яної скоринки. Стежте за тим, щоб нарізка цибулі не згоріла. Вийміть форму з духовки і дайте їй охолонути.
Яловичина зі стручковою квасолею
  • Яловичина (м'якоть) - 250 г
  • Цибуля ріпчаста - 100 г
  • Олія оливкова - 1 ч.л.
  • Болгарський перець -100 г
  • Помідор - 100 г
  • Сіль
  • Квасоля стручкова - 100 г
  • Часник - 1 зубчик

1. Для приготування м'яса з квасолею потрібно взяти м'якоть яловичини чи телятини. Квасолю розморозити, обрізати кінчики та розрізати рядки вздовж.
2. Підготувати овочі, вимити та очистити. Яловичину чи телятину нарізати соломкою. Обсмажити м'ясо в добре розігрітій олії до легкої скоринки. Влити 0,5 склянки (або більше) води та тушити під кришкою на малому вогні, до повного википання рідини. Все залежить від м'яса: телятина готується швидше.
4. Потім посолити. Цибулю нарізати чверть кільцями, перець - квадратиками. До обсмаженого та тушкованого м'яса додати цибулю та часник. Обсмажувати, доки цибулі не стане прозорою
5. Додати квасолю та перець, перемішати і тушкувати під кришкою. Якщо вам буде здаватися, що недостатньо рідини, знову можна влити трохи води. Посолити ще. Коли овочі стануть м'якими, тільки тоді можна додавати дрібно нарізані помідори. Шкірку можна очистити чи залишити так. Перемішати та тушкувати страву до готовності.
Салат зі шпинату з креветками та бринзою
  • Листя свіжого шпинату - 70-80 г
  • Креветки – 120 г
  • Бринза - 50 г
  • Помідори чері - 4 шт.
Для заправки:
  • Сік лайма – 1/4 шт.
  • Оливкова олія -1 ст. л.
  • Сіль/чорний перець – за смаком

1. Беремо зручну ємність і змішуємо в ній спочатку оливкову олію, потім додаємо сіль і перець до смаку, а також сік четвертинки лайма і знову ретельно перемішуємо. Відставляємо заправку поки що в сторону.
2. Після цього розморожуємо та очищаємо наші креветки.
3. Тепер добре розігріваємо сковорідку-гриль. Збризкуємо креветки оливковою олією або, якщо у вас немає розпилювача, просто змащуємо їх олією силіконовим пензликом. Потім обсмажуємо креветки на сковороді до готовності (з кожного боку приблизно по 2 хвилини), а потім обсмажені креветки злегка солимо.
4. Ретельно промиваємо під проточною водою помідори чері, обсушуємо їх, а потім розрізаємо навпіл.
5. Виймаємо бринзу з розсолу, викладаємо її на якусь тарілочку, а краще на сито, щоб стекла вся зайва рідина.
6. Викладаємо спочатку листя шпинату, а зверху – чері. Після цього викладаємо на тарілку невеликими кусочками бринзу та креветки. Далі салат трохи солимо (за бажанням додаємо перець) та поливаємо його приготованою заправкою.
Варіанти вечерь
Кролик в духовці з овочами (кролик 200 г + овочі 100 г)
  • М'ясо кролика 220 г
  • 50 г моркви
  • 50 г цибулі
  • 2 столові ложки лимонного соку
  • 1 зубчик часнику
  • 1 столова ложка оливкової олії
  • 2 столові ложки води;
  • сіль за смаком
  • чорний перець - за смаком
  • зелень - за бажанням

1. Кролика наріжте порційними шматочками, моркву - середніми, 1 цибулину - півкільцями, іншу - четвертинками або ще дрібніше.
2. Збийте блендером лимонний сік разом із часником, четвертинками цибулі, 1 столовою ложкою олії, водою, сіллю та перцем. Полийте м'ясо готовим соусом, накрийте харчовою плівкою та залиште на 20 хвилин у холодильнику.
3. Форму для запікання змастіть злегка олією. Викладіть у неї посолену моркву, зверху кролика. Щільно закрийте фольгою. Запікайте приблизно 60-80 хвилин при температурі 200. Перед вживанням посипте улюбленою зеленню.
Соковите філе індички в духовці + салат з кайлом та авокадо
  • Філе індички - 180 г
  • Каррі, паприка, базилік за смаком
  • Кефір 2,5% 50 г
  • Сіль, перець за смаком
Філе промити, просушити, натерти сіллю та спеціями. Потім покласти в тарілку та залити кефіром так, щоб м'ясо було вкрите повністю. Залишити маринуватися на пів години. Після маринування загорнути у фольгу, запікати при температурі 180 градусів приблизно 40 хвилин.
Можна на кожен шматочок викласти гілочку улюбленої зелені.


Салат з кайлом та авокадо

  • Капуста кейл 2 листки
  • Помідори 1 шт.
  • Авокадо 40 г
  • Лимон 1 ст.л.
  • Оливкова олія 1 ст.л.
  • Перець/сіль за смаком
Листя кейлу помийте та обсушіть за допомогою кухонного рушника. Вирвіть листя зі стебла, потім порвіть їх на шматочки. Підготуйте заправку. Із лимона вичавте сік. Блендером збийте лимонний сік, олію та спеції. Полийте листя кейлу заправкою. Почніть інтенсивно стискати листя салату, щоб вони стали м'якшими. Листя має зменшитися в об'ємі. Авокадо очистіть від шкірки, наріжте кубиками. Додайте в тарілку. Помідори наріжте скибочками середнього розміру, перекладіть у тарілку. Перемішайте.
Морський окунь, запечений у духовці з овочами
  • Морський окунь 200 г
  • Оливкова олія 1 ст. л.
  • Лимонний сік 1 ст. л.
  • Болгарський перець 1 шт.
  • Помідори чері 50 г
  • Цибуля ріпчаста (червона) 1 шт.
  • Маслини 45 г
  • Сіль за смаком
  • Базилік (сухий) 1 ч.л.
  • Розмарин сухий (дрібка) 0.25 ч.л.
  • Кріп 5 г

1. Рибу очистіть від луски, гострими ножицями зріжте плавці. У окуня вони дуже жорсткі та гострі, тому робіть це акуратно, щоб не поранитися. Видаліть із черевця чорну плівку. Рибу помийте, обсушіть. З усіх боків окуня посоліть, посипте базиліком та розмарином, полийте лимонним соком.
2. Попередньо очищену цибулю помийте, наріжте тонкими півкільцями.
3. Болгарський перець помийте, очистіть від насіння та плодоніжки. Наріжте перець середніми кубиками.
4. Кріп помийте, дрібно наріжте. Можна взяти петрушку.
5. На дно форми для запікання налийте трохи оливкової олії. Викладіть тушки окуня, збризкайте зверху оливковою олією. Викладіть до риби нарізану червону цибулю. Додати кубики болгарського перцю.
6. Чері помийте, обсушіть, викладіть у форму до риби.
7. Овочі трохи посоліть, полийте олією, що залишилася. Рівномірно покладіть маслини. Зверху посипте блюдо подрібненою зеленню.
8. Запікайте рибу з овочами в заздалегідь розігрітій до 180С духовці 35 хвилин до готовності. Час приготування залежить від особливостей роботи духовки, тому може відрізнятись від вказаного.
Made on
Tilda