4. ЯЄчниковИй тип
У цьому типі активно функціонують статеві залози, а це призводить до надлишку естрогену в організмі.

АЛЕ в яєчниковому типі виділяють два підтипи:
1) Фігура груша
  • овальна чи серцеподібна голова
  • вузькі плечі ( порівняно з стегнами)
  • невеликі груди
  • слабовиражена, занижена лінія талії
  • ноги великі і м'язисті, з товстими кісточками
  • у спині є прогин
Зайві кілограми часто перетворюються на жир, що накопичується на стегнах.

Представникам такої статури досить складно скинути вагу.
Через велику концентрацію естрогену утворюються жирові клітини і саме вони провокують активне вироблення вищезгаданого гормону і виходить замкнене коло.

Рекомендовані типи навантажень:
  • активний інтервальний біг
  • силові тренування тільки для верхньої частини тіла
  • інтенсивні тренування
2) Пісочний годинник
Фігура цієї статури також має свої особливості: ви можете набирати вагу, але все одно у вас буде видно талію.
Такий процес обміну речовин зумовлений низьким виробленням естрогену, тому, коли ви худнете, то одразу зменшуються груди та сідниці.

Особливості цього типу:
  • довгі кінцівки
  • тонка шия та зап'ястя
  • добре виражена талія
  • груди середнього розміру
  • видно ключиці
  • прогин у спині

У цьому підтипі яєчникового типу тілобудови кілограми скидаються хаотично. Можна їсти скільки завгодно і не набирати вагу, а потім несподівано побачити скупчення жиру на стегнах.
Верхня частина тіла при цьому залишається стрункою. У жінок з таким типом метаболізму період менопаузи може настати набагато раніше, ніж у інших.

Краще не стимулювати роботу надниркових залоз та щитовидної залози. Адже може виникнути синдром хронічної втоми і буде складно скинути вагу.
Тренування зовсім інші, ніж для підтипу «груша», оскільки надниркові залози негативно реагують на інтенсивні тренування.

Рекомендовані типи навантажень:
  • Статика та динаміка на нижню частину тіла, особливо тренування з невеликою вагою до 10 кг
  • Аеробний режим тренувань

Гормональний дисбаланс призводить до частих перепадів настрою, які заїдаються солодощами. Це перевантажує нервову систему, порушує обмін речовин та стає причиною збільшення маси тіла. Щоб перестати відчувати потяг до солодкого, необхідно збільшити кількість жирів і білків та знизити кількість вуглеводів.
МЕНЮ
Меню для 2 підтипів яєчного типу будови тіла однакове.

Шпаргалка для походу в магазин:
1) Хрестоцвіті овочі:
  • Броколі
  • Цвітна капуста
  • Капуста кале
  • Брюссельська капуста
  • Білокачанна капуста
  • Спіруліна водорості (морський овоч)

2) Фрукти:
  • Яблука
  • Мандарини
  • Апельсини
  • Ківі
  • Банан
  • Грейпфрут
  • Помело

3) Молочні продукти (набіл):
  • Сир 5% - 9%
  • Йогурт
  • Кефір
  • Закваска
  • Сметана

4) М'ясо, морепродукти, риба:
  • Курка
  • Індичка
  • Креветки
  • Тунець
  • Форель
  • Лосось

5) Тверді сири:
  • Голландський
  • Російський
  • Пармезан
  • Козячий сир
Варіанти сніданків
Фритата з рикотою та шпинатом
  • Яйця - 4 шт.
  • Рикота - 100 г
  • Пармезан тертий - 20 г
  • Цибуля-шалот - 20 г
  • Шпинат - 100 г
  • Базилік - кілька листків
  • Петрушка - пара гілок
  • Паприка, перець чорний мелений, сіль - все до смаку
  • Оливкова олія - 1 ч.л.

1. Попередньо розігрійте духовку до 180 градусів.
2. На велику сковороду вилийте оливкову олію і обсмажуйте на помірному вогні дрібно нарізану цибулю приблизно 4 хвилини. Додайте шпинат та паприку та готуйте ще 5 хвилин. Потім покладіть обсмажену зелень у друшляк і перекладіть у миску. Додайте до зелені рикоту.
3. Збийте яйця до однорідної маси, приправте сіллю та перцем, перемішайте рикоту із зеленню.
4. У невеликій сковороді розігрійте оливкову олію і вилийте туди всю суміш. Готуйте під кришкою на помірному вогні приблизно 8 хвилин. Потім перемістіть омлет у духовку та запікайте близько 15 хвилин.
5. Зніміть фритату з плити, переверніть на тарілку. Розріжте на 4 частини та посипте тертим пармезаном.
Сендвіч з лососем та вершковим сиром + омлет з помідорами
  • 1 огірок
  • 60 г крем-сиру (Philadelphia або інший)
  • 80 г слабосоленої червоної риби (лосось, сьомга або кета)
  • 2–3 гілочки кропу
  • низьковуглеводний хліб Vito Grano (або інший - кількість вуглеводів не більша, ніж 40 г/100 г) - 4 шматочки для 2 сендвічів
1. Огірок вимийте і поріжте кружальцями.
2. Рибу подрібніть, змішайте з крем-сиром та сметаною.
3. Хліб розріжте кожен шматок навпіл та вздовж.
На нижні половинки викладіть сир, кружечки огірка, скибочки червоної риби та кріп.
4. Накрийте верхніми половинками хліба.


+ Омлет
3 яйця збити віночком, нарізати помідори, вилити на сковорідку оливкову олію та викласти помідори та залити яйця. На маленькому вогні запікати омлет під кришкою.
Сирна запіканка з маслинами та помідорами
  • Яйця 2 шт.
  • Сир кисломолочний 5% 100 г
  • Чері 30 г
  • Маслини 30 г
  • Будь-який твердий сир

1. Розігрійте духовку до 160-180 С. У блендері змішайте 2 яйця та твердий сир 30 г.
2. Додайте 100 г сиру 5% жирності і добре все перемішайте
3. Додайте сіль за смаком.
4. Залийте сирну масу у формочки для запікання. Зверху поставте помідори чері 30 г, і 30 г маслин, попередньо подрібнивши їх. Запікайте 20 хвилин.
Варіанти обідів
Яловичина зі стручковою квасолею
  • Яловичина (м'якоть) - 250 г
  • Цибуля ріпчаста - 100 г
  • Олія оливкова - 1 ч.л.
  • Болгарський перець -100 г
  • Помідор - 100 г
  • Сіль
  • Квасоля стручкова - 100 г
  • Часник - 1 зубчик

1. Для приготування м'яса з квасолею потрібно взяти м'якоть яловичини чи телятини. Квасолю розморозити, обрізати кінчики та розрізати рядки вздовж.
2. Підготувати овочі, вимити та очистити. Яловичину чи телятину нарізати соломкою. Обсмажити м'ясо в добре розігрітій олії до легкої скоринки. Влити 0,5 склянки (або більше) води та тушити під кришкою на малому вогні, до повного википання рідини. Все залежить від м'яса: телятина готується швидше.
4. Потім посолити. Цибулю нарізати чверть кільцями, перець - квадратиками. До обсмаженого та тушкованого м'яса додати цибулю та часник. Обсмажувати, доки цибулі не стане прозорою
5. Додати квасолю та перець, перемішати і тушкувати під кришкою. Якщо вам буде здаватися, що недостатньо рідини, знову можна влити трохи води. Посолити ще. Коли овочі стануть м'якими, тільки тоді можна додавати дрібно нарізані помідори. Шкірку можна очистити чи залишити так. Перемішати та тушкувати страву до готовності.
Стручкова квасоля + курячі лапки
  • Квасоля заморожена стручкова 120 г
  • Вершкове масло 10 г
  • Часник 1 зубчик
  • Сік лимона (половина)
  • Приправа паприка (краще купити пластівці)
1. Розморожуємо квасолю. Закип'ятіть 1 л води у ронделі і закиньте туди квасолю на 30 секунд. Якщо ви використовуєте свіжу квасолю, тоді потримайте її трохи довше – 1 хвилину. Кількість води залежить від кількості квасолі, яку ви готуєте: вода повинна її повністю покривати.
2. Очистіть кілька зубчиків часнику і наріжте тонкими слайсами
3. Розігрійте сковороду з вершковим маслом та обсмажте часник 1 хвилину. Можна використовувати суміш вершкового масла та соняшникової олії. Додайте до часнику спаржеву квасолю та обсмажте її ще 1 хвилину. Додайте сіль до смаку і видавіть сік половини лимона. Якщо ви смажите велику кількість квасолі, додайте більше соку, орієнтуйтесь на свій смак. За бажанням додайте сухі пластівці паприки


Мариновані курячі ніжки в духовці
  • Курячі гомілки - 250 г без кістки (у сирому вигляді)
  • Томатний соус – 1 ст.л.
  • Сметана 10% - 1 ст.л.
  • Соєвий соус – 1 ст.л.
  • Приправа до курки – 1 ст.л.
  • Часник гранульований – 0,5 ч.л.
  • Сіль - за бажанням
  • Чорний мелений перець - за смаком

1. Покладіть курку в глибоку миску, додайте повну столову ложку томатної пасти, 1 ст.л. сметани, соєвий соус, приправу до курки і часник. Сіль і перець додавайте за бажанням та за смаком.
2. Далі потрібно добре перемішати маринад з ніжками: вони повинні бути повністю ним покриті. Залишіть маринуватися хоча б на 30 хвилин.
3. Деко застеліть фольгою, так його потім простіше мити.
4. Викладіть курячі гомілки на фольгу у форму для запікання. Відправте в попередньо розігріту до 180-ти градусів духовку на 20 хвилин. Далі збільшіть температуру до 200 градусів і дайте курочці зарум'янитися ще 20-25 хвилин.
Курка теріякі з овочами
  • Курка (філе) - 300 г у сирому вигляді
  • Соус теріякі - 100 мл
  • Перець чилі (за бажанням) - 1 стручок
  • Болгарський перець - 100 г
  • Морква - 50 г
  • Кунжут - 1 чайна ложка
  • Оливкова олія - 2 столові ложки
Основний компонент цієї страви - солодко-солоний соус теріяки. Його можна знайти у проджу вже у готовому вигляді, але при виборі звертайте увагу на склад і уникайте цукру в ньому.

1. М'ясо промиваємо і витираємо паперовими серветками, нарізаємо м'ясо птиці невеликими довгастими шматочками і складаємо в глибоку ємність.
2. Перець чилі шаткуємо дрібними шматочками, попередньо вичистивши все насіння.
3. Додаємо пекучий перчик до птиці. Заливаємо шматочки філе соусом теріякі, перемішуємо, рівномірно розподіляючи заправку. Натягуємо на ємність харчову плівкою та кладемо в холодильник, щоб курка промаринувалася, як мінімум 30 хвилин.
4. Тепер підготуємо овочі. Болгарський перець нарізаємо тонкими скибочками. Виливаємо на сковороду олію і на гарячу поверхню викладаємо підготовлену нарізку. Помішуючи, обсмажуємо на сильному вогні 1-2 хвилини. Шматочки перцю повинні трохи зарум'янитися, але при цьому залишитися пружними всередині.
5. Далі шаткуємо тонкою соломкою моркву. Готуємо не більше однієї хвилини, підтримуючи високу температуру. Овочевий набір для приготування курки теріякі можна доповнити і зробити різноманітнішим, наприклад, додавши кабачки, броколі або стручкову квасолю. А можна навпаки повністю виключити з рецепту овочі та обмежитися тільки м'ясом птиці — головне дотримуватись грамажу всіх овочів, навіть якщо ви робите взаємозаміну.
6. Шматочки курки витягаємо з маринаду і поміщаємо на розпечену сковороду з олією. Помішуючи, обсмажуємо на сильному вогні, щоб шматки зарум'яніли (6-7 хвилин).
7. Потім вливаємо залишки маринаду і, підтримуючи високу температуру, продовжуємо смажити курку допоки соусу не загусне та м'ясо не стане повністю готове.
До готової курки теріякі додаємо приготовані овочі. Перемішуємо всі інгредієнти та одразу знімаємо сковороду з вогню.
Варіанти вечерь
Червона риба з овочами в духовці
  • Лосось філе 250 г
  • Помідори Чері 100 г
  • Стручкова квасоля 100 г
  • Цибуля 50 г
  • Оливкова олія 1 ст.л.

1. Рибу натріть сіллю, перцем, збризкайте соком лимона, оливковою олією і залиште на 15 хвилин.
2. Наріжте овочі, зелень та часник. Все змішайте з перцем, лимонним соком та олією.
3. Розкладіть овочі на лист, зверху покладіть рибу і накрийте фольгою. Запікайте у розігрітій духовці до 180 градусів 20 хвилин.
4. Відкрийте фольгу і підрум'яньте ще 5-7 хвилин.
Смажена чи запечена курка 150 г + зелений салат
  • 1 цибулина
  • 2-3 зубчики часнику
  • 1 морква
  • 5-7 гілочок кропу
  • 6 курячих стегон або гомілок
  • сіль за смаком
  • 2 ст.л. паприки
  • приправа до птиці за смаком
  • 2 ст.л. води
  • мелений чорний перець за смаком
  • 1-2 ч.л. гірчиці
  • 1-2 ст.л. рослинної олії

1. Цибулю та часник наріжте невеликими шматочками, моркву натріть на великій тертці. Зелень поріжте. Курку посипте сіллю та половинкою приправи для птиці.
2. На сковороді розігрійте олію на середньому вогні. Викладіть гомілки, обсмажте по 3-5 хвилин із кожного боку, але під пресом. Це може бути чайник із водою або каструля з водою. Потім викладіть на сковорідку цибулю та моркву, накрийте кришкою і на маленькому вогні потушкуйте 3-4 хвилини. Після цього вимкніть вогонь і дайте їй 30 хвилин постояти. Курка буде м'якою та ароматною, а цибуля та морква – хрумкою.


Салат:
  • зелений листовий 70 г
  • 1 яйце варене
  • огірок 50 г
  • 1 ч.л. оливкової олії
Всі інгредієнти поріжте, перемішайте, посоліть, поперчіть та заправте олією.
Биточки з яловичини 200 г + салат з кедровими горіхами 100 г (загальний об'єм порції 300 г)
  • Яловичина 220 г
  • Цибуля 40 г
  • Оливкова олія 1 с.л.
  • Гриби 100 г
  • Бульйон 100 мл

1. Спочатку нам необхідно вимити та просушити м'ясо. Потім яловичину пропустити через м'ясорубку або нарізати дрібними шматочками.
2. Цибулину очистити та порізати дрібними кубиками. Половину цибулі додати у фарш.
3. Посолити і поперчити все до смаку. За бажанням додати трохи спецій для м'яса, сушеної або свіжої зелені.
4. З отриманого фаршу сформувати биточки. Щоб легше було працювати, можна змочити руки у холодній воді.
5. Биточки обваляти в панірувальних сухарях або в борошні, але тільки у кокосовому і покласти на добре розігріту сковороду. Обсмажити биточки до хрусткої
скоринки.
6. Ту половину цибулі, що залишилася, обсмажити в невеликій кількості олії. Якщо хочете, то цей простий рецепт биточків із яловичини можна доповнити грибами. Тоді потрібно їх обсмажити разом із цибулею.
7. Обсмажену цибулю викласти на дно ронделя або каструлі з товстим дном. Зверху покласти биточки.
8. Залити все бульйоном і покласти на вогонь. За бажанням можна додати лавровий лист або трохи томатного соусу.
9. Тушкувати биточки на середньому вогні приблизно 10-15 хвилин.
Made on
Tilda